Velikonoční pečení

1. 4. 2013 20:56

 

Když se v Anglii rozhodnete upéct velikonoční mazanec, musíte počítat s tím, že...

 

  • neseženete polohrubou mouku (prostě tu není!), a tak koupíte hladkou.
  • když se po marném pátrání mezi regály dvou obchodů zeptáte, kde byste našli vanilkový cukr, budete (tentokrát s prodavačem, nejlépe se dvěma) bloudit potřetí a nakonec dostanete jakousi vodičku s vanilkovým aroma, která vanilku neviděla ani z rychlíku (složení: voda, etanol, aroma). Když se ozvete, že to není úplně přesně to, co jste hledali, ochotně se podívají do počítače s výsledkem, že nikdy nic takového neměli ani neviděli.
  • podobný postup vás čeká při shánění kvasnic. Místo klasických českých tu mají kvasnice sušené, které si koupíte v plechovce a nabíráte je žličkou.
  • v kuchyni vašeho bytu nebudou ani zdaleka všechny nástroje, které potřebujete.
  • místo mísy na těsto použijete největší hrnec, co najdete. Tím ovšem spolubydlícímu znemožníte přípravu oběda.
  • i když budete mít domácí recept (což zaručuje úspěch a chuť skoro jako od maminky), nebudete mít kuchyňskou váhu (což zaručenému úspěchu na jistotě nepřidá).
  • vám nebudou kynout kvasnice. Možná to bude tím, že nevíte, kolik žliček té sypké hmoty nahradí jednu mazlavou kostku.
  • když už vám kvasnice vykynou, místo polohrubé mouky dáte hladkou a vypracujete těsto tuhé asi jako na vánočku a počkáte tři čtvrtě hodiny, těsto se ani nepohne.
  • i přes to všechno vás chuť na mazanec neopuští!
  • v pauze na oběd (spolubydlící si poradil i s malým hrncem) budete přemýšlet, jak alespoň částečně zachránit tu mazlavou betonovou hmotu. Uděláte novou, o to silnější dávku kvasnic, přimícháte ji do těsta a půjdete ven. Když se asi po třech hodinách vrátíte, najdete kuchyň v... původním stavu, jen těsto mezitím mírně nakynulo, což považujete velký úspěch.
  • když najdete plech do trouby, který roky nikdo nepoužíval, nepoužijete ho ani vy.
  • na peroutku na potření vajíčkem můžete rovnou zapomenout.
  • jediná špejle v okolí (tu máte použít na píchnutí do těsta, abyste zjistili, jestli už je upečené) je ta, kterou si ořežete z vrbové větvičky, co zbyla spolubydlícímu po pletení velikonoční pomlázky. Když ji použijete, nic na ní nepoznáte.

Ale výsledek? I tak stojí za to ;-)

 

 

P.S.: Víte, co byla poslední řádka receptu?

  • S chutí pojídáme! :)

 

Sdílet

Komentáře

jakubsiroky Klasická ukázka oblíbeného literárního útvaru "Vařím/peču v cizině, kde se všechno dělá jinak", s nastandardní dávkou humoru;)

Bára2012 si skovny :)

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio